NPS in de zorg

Onderzoek de Net Promoter Score van jouw zorgorganisatie

Met een enkele simpele vraag kan jij achter de loyaliteit van jouw cliënten of patiënten komen. Hoe groot is de kans dat ze jouw organisatie aanraden aan familie en vrienden, wie zijn je ambassadeurs en wie zijn je criticasters? Houd dit alles simpel en overzichtelijk bij in ons moderne dashboard.

Download de Brochure

Oplossingen > NPS in de zorg

Wat is de Net Promoter Score (NPS)?

De Net Promoter Score of NPS is een snelle en makkelijke manier om de tevredenheid en loyaliteit van je patiënten of cliënten uit te vragen door middel van één enkele vraag:

“Hoe waarschijnlijk is het dat u onze organisatie zou aanbevelen aan een vriend, familielid of collega?”

De respondent kan antwoord geven op deze vraag met een getal tussen de 0 en de 10, waarbij 0 zeker niet is, en 10 zeker wel.

  • Respondenten die een cijfer geven tussen de 0 en 6 zijn waarschijnlijk ontevreden over jouw organisatie, en worden criticasters genoemd.
  • Respondenten die jouw organisatie beoordelen met een 7 of 8 zijn neutraal of passief tevreden over jouw organisatie.
  • De respondenten die maar liefst een 9 of 10 geven aan jouw organisatie worden de ambassadeurs of promoters genoemd. Zij zijn zeer enthousiast over jouw organisatie en zullen deze waarschijnlijk ook actief promoten bij hun naasten.

De uitkomst van de NPS

De uiteindelijke uitkomst van de NPS-vraag is een score tussen de -100 en +100; de NPS score. Dit is een concrete score die enerzijds direct laat zien of jouw patiënten of cliënten overwegend negatief (-) of positief (+) zijn. Anderzijds geeft dit getal ook eenvoudig de mogelijkheid om afdelingen, teams en organisaties met elkaar te kunnen vergelijken. Hierbij wordt de uitkomst berekend door het percentage promoters te verminderen met het percentage criticasters.

Wanneer bijvoorbeeld 40% van de respondenten promoters zijn, en 25% criticasters, dan is de NPS score van jouw zorgorganisatie 15 (40-25).

NPS in de zorg

De NPS score in het moderne dashboard van CareRate. Meer over de software

Wat maakt de NPS in de zorg interessant?

Mensen worden steeds vaker geconfronteerd met enquetes en vragenlijsten. Dit is op zichzelf een mooie ontwikkeling, aangezien meer organisaties bezig zijn met verbeteren op basis van feedback. Dit resulteert helaas ook in een afname van de bereidheid van patiënten en cliënten om deze vragen te beantwoorden. De NPS-vraag is een korte vraag die weinig tijd in beslag neemt. Toch biedt deze een concrete uitkomst en is daarom interessant is om toe te passen in jouw zorgorganisatie. Zo kan je de NPS-vraag bijvoorbeeld op een tablet op een zuil in de wachtkamer of bij de ingang van je organisatie plaatsen.

Lees hier het hele rapport van Frederik Reichheld (2003) over het ontstaan en de toepassingen van de NPS.

Zorgorganisaties die al werken met de NPS

Dat onze managementteams nu structureel de feedback van patiënten in hun overleg meenemen is iets dat vijf jaar geleden ondenkbaar was.

Jolanda MikZorggroepmanager Catharina Ziekenhuis

We zien dat patiënten het prettig vinden dat ze direct feedback kunnen geven. Voor ons is het fijn dat we de zorg continu kunnen verbeteren én koesteren wat we goed doen.

Monique RoozenRadiotherapeutisch laborant Catharina kankerinstituut

Via de website vulde ik een korte vragenlijst in. De volgende dag werd ik al gebeld door een medewerker. Ik was blij verrast en voelde me serieus genomen.

René CalisPatiënt Dianet

Het is een innovatieve en gebruiksvriendelijke app die stuurt op verbeterverhalen en niet op het verzamelen van cijfers.

Neeltje LooseHoofd radiologie Sint Maartenskliniek
Voor wie is CareRate?
nps uitvragen

Continu verbeteren met CareRate 

CareRate legt met alle metingen en onderzoeken de kracht bij de organisatie zelf. CareRate gaat uit van continu verbeteren in tegenstelling tot de tegenwoordige momentopnames. Wij voeren zelf geen onderzoek uit, maar stellen jouw organisatie en teams daar zelf toe in staat. Door middel van training en moderne in-huis ontwikkelde software. Je behoudt zelf de controle over het gehele proces, over welke thema’s je wanneer wilt uitvragen, over binnenkomende feedback en over de verbeteringen die je hier aan wilt koppelen met ons verbeterbord.

De meeste organisaties houden zich voornamelijk bezig met de term meten = weten (Plan/Do). CareRate legt de focus op concrete punten die verbeterd zijn voor de patiënt/medewerker (Act) dit wordt vervolgens teruggekoppeld (Share). Dit noemen wij de PDCAS cyclus! Dit proces wordt door middel van onze innovatieve CareRate-App ondersteunt. Hierdoor worden alle fases behandeld en kan CareRate organisaties helpen patiënt-, cliënt- en medewerker gerichter te worden!

Verbeter met de NPS-score

De NPS uitvragen is een mooie manier om snel en eenvoudig de algemene tevredenheid te verbeteren. Je zou deze vraag bijvoorbeeld op meerdere momenten kunnen uitvragen. Als je in de maand mei de NPS score meet, en vervolgens veranderingen doorvoert, kan je daarna kijken of je NPS score hoger of lager is geworden. Wanneer je wilt weten waarom deze scores worden gegeven, bieden wij meer oplossingen. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze oplossingen voor cliënttevredenheid of patiënttevredenheid. Wanneer je de NPS wilt uitvragen in bijvoorbeeld een ziekenhuis, VVT of revalidatie-centrum, wij bieden de oplossingen om daarna nog dieper te gaan. Bekijk al onze oplossingen voor kwaliteitsverbetering in de zorg.

Wat maakt CareRate uniek?

In CareRate hebben we de behoefte van de patiënt, cliënt en teams als uitgangspunt genomen. Onze software is 100% in co-creatie met zorgorganisaties ontwikkeld. Dit heeft ertoe geleid dat CareRate uiterst gebruiksvriendelijk en flexibel is. Hierdoor kan CareRate integraal ingezet worden als één platform voor alle verbetercycli zoals:

  • Patiënt-/ cliëntervaringen
  • Medewerker Ervaringen
  • Verbetermeters vanuit zorgkaders
  • Proms/Prems
  • Audits
  • Customerjourney’s
  • Ambassadeurs Panels
Starten met CareRate
NPS

Plan, Do, Check, Act… en Share!

De theorie van Deming.. Maar dan concreet voor meer patiënttevredenheid!

 

Wij stoppen niet bij Plan, Do, Check, (meten=weten) maar garanderen ook dat er actie op wordt ondernomen, en dat dit gedeeld wordt met zowel de organisatie als de patiënt, cliënt of medewerker die de feedback gegeven heeft. Dit is de PDCA + Share cyclus. Op deze manier gaan we samen voor aantoonbaar betere kwaliteit zorg, met de focus op Impact!

Kunt u zich herinneren wanneer u voor het laatst heeft gehoord wat er met uw ingevulde vragenlijst is gebeurd? In de meeste gevallen wordt er geen terugkoppeling gegeven op tips of complimenten die door mensen gegeven worden tijdens het invullen van een vragenlijst. In ons dashboard komen alle opmerkingen in een overzicht te staan, en wordt hierbij aangegeven of hier reeds op is gereageerd. Wanneer mensen een reactie krijgen op hun tip of opmerking zijn zij vaak blij verrast en zullen zij een volgende keer een vragenlijst sneller en bewuster invullen.

Download de Brochure

Voor wie is de NPS-vraag met CareRate geschikt?

De NPS in de zorg uitvragen met CareRate is geschikt voor elke zorgorganisatie die intrinsiek is gemotiveerd om te gaan verbeteren op basis van feedback van patiënten of cliënten. Wil je de NPS-score van jouw ziekenhuis of de NPS-vraag binnen jouw thuiszorgorganisatie meten? Van grote tot kleine ziekenhuizen, en van VVT tot revalidatie tot GGZ. Voor zorgprofessionals van elk formaat hebben wij de oplossing. En dit alles met behoud van flexibiliteit op team- en afdelingsniveau.

Kwaliteit in de zorg

Als je als organisatie slechts aan een verplichting of ‘vinkje’ wilt voldoen met het meten van de NPS in de zorg, dan is CareRate niet voor jou geschikt. Wij leggen de focus op impact, en gaan verder dan meten=weten. De organisaties die werken met CareRate zijn stuk voor stuk intrinsiek gemotiveerd om continu te verbeteren met de feedback die zij dagelijks krijgen van hun patiënten en cliënten. Met onze software en training kan je er voor zorgen dat je concrete maar toch simpele verbeteringen kan doen binnen jouw organisatie die als erg waardevol worden gezien door jouw patiënten of cliënten.

Lees verhalen van onze klanten

Mogen we je verder helpen? 🙂

Inschrijven voor de workshop-nieuwsbrief