eHealth Nieuwsupdate Week 51

By 17 december 2015 februari 10th, 2018 eHealth, Weekoverzicht
Robot en mensenhand de toekosmt van de technologie

Week 51: Pleister dient ibuprofen effectiever toe, robot voert operatie uit, bacterie dodend plafond in Europa & geen zweethanden meer door operatierobot. 

Nieuwsupdate week 51

Bloedtest voorspelt gewrichtsontsteking 16 jaar van tevoren
Britse onderzoekers hebben een marker ontwikkeld die aangeeft hoeveel kans mensen hebben op reumatoïde artritis, zestien jaar voordat de ziekte merkbaar is. Hierdoor is een effectievere en vroege behandeling mogelijk. Reumatoïde artritis (RA) is een gewrichtsontsteking. Wanneer ontsteking optreedt in het lichaam, veranderen sommige eiwitten tijdens een proces dat citrullinatie wordt genoemd. Deze verandering kan een reactie in het immuunsysteem oproepen, dat de veranderde eiwitten ziet als antilichamen. Dit veroorzaakt rheumatoide arthritis.
Lees meer

Pleister dient ibuprofen effectiever toe via de huid

Pleister dient ibuprofen effectiever toe via de huid
Britse wetenschappers hebben een pleister ontwikkeld die de pijnstiller ibuprofen effectief via de huid kan toedienen. Dit zou kunnen leiden tot besparing op de zorgkosten. De transparante pleister is dun en flexibel. Daarnaast stellen de onderzoekers dat de pleister veilig en comfortabel is in gebruik. In tegenstelling tot orale inname van ibuprofen, zou de pleister daarnaast effectiever werken. Volgens de onderzoekers kan dit leiden tot een aanzienlijke besparing op de zorgkosten. Naar verwachting wordt de ibuprofen-pleister binnen twee jaar op de markt gebracht.
In een ander project hebben Amerikaanse wetenschappers een slimme, rekbare pleister ontwikkeld die geneesmiddelen in het lichaam toedient. De pleister uit hydrogel laat huidaandoeningen en wonden volgens de onderzoekers beter herstellen.
Lees meer

Radboudumc diagnosticeert ziektes beter met deeltjesversneller
Het Radboud Universitair Medisch Centrum heeft een nieuwe cyclotronfaciliteit geopend. Deze deeltjesversneller moet de diagnostiek en de gerichte behandeling van patiënten verbeteren. De nieuwe cyclotronfaciliteit van het Radboudumc maakt kortlevende radioactieve stoffen aan. Door deze stoffen aan patiënten toe te dienen, kan het ziekenhuis weefsels, organen en stofwisselingsprocessen beter in beeld brengen via een PET-scan. Dit verbetert de diagnoses van ziektes, waardoor de arts een betere keuze kan maken tussen verschillende behandelmethoden, zo stelt het ziekenhuis.
Lees meer

Eiwit bevorderd herstel beschadigde darmwand
Via productie van het eiwit interleukine-22 (IL-22) blijkt het immuunsysteem in staat te zijn om een beschadigde darmwand te herstellen. Dit is recent aangetoond door Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers in gekweekte ‘minidarmpjes’.  Het onderzoek is uitgevoerd door het Wilhermina Kinderziekenhuis in Utrecht  in samenwerking met het Memorial Sloan Kettering Center in New York. Zij tonen aan dat het herstel van de darmwand vanuit de darmstamcellen direct gestimuleerd kunnen worden door immuuncellen. Dit legt een nieuwe belangrijke taak bloot voor het menselijke immuunsysteem.
Lees meer

Grootste bacteriedodend plafond in Europa

Grootste bacterie dodend plafond in Europa
Armstrong Plafonds heeft het Queen Elizabeth University Hospital in Glasgow voorzien van 110.000 vierkante meter antibacterieel plafond. Het bedrijf heeft hiervoor diverse plafondoplossingen bedacht en het zogeheten Plafond Recyclingprogramma toegepast.  Binnen twee jaar installeerde het bedrijf de Bioguard Accoustic- plafondtegels. Deze Bioguard- plafontegels zijn behandeld met een actieve bacteriedodende coating die voorkomt dat bacteriën zich vermenigvuldigen en dat deze uiteindelijk sterven. Hierdoor zijn deze plafondtegels volgens Armstrong Plafonds geschikt voor in de gezondheidszorg, maar ook voor op scholen.
Lees meer

Robot voert prostaatoperatie uit
Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft voor het eerst een prostaatoperatie uitgevoerd met een robot. De Da Vinci operatierobot zorgt ervoor dat de behandeling van oncologische patiënten verbeterd wordt. Het Martini Ziekenhuis stelt dat de Da Vinci operatierobot het mogelijk maakt om langdurig precisiewerk op moeilijk bereikbare plaatsen kan uitvoeren wat lijd tot betere uitkomsten, minder bijwerkingen en een kleinere kans op complicaties.
Lees meer

Zweethanden verholpen door operatierobot

Zweethanden verholpen door operatierobot
Zonder elders op het lichaam meer te gaan zweten maakt een nieuwe operatietechniek het mogelijk om patiënten met zweethanden van hun klachten af te helpen. Bij de oude techniek werden twee grote zenuwen doorgeknipt die de zweetkliertjes in de handen, onder de oksels en in het gezicht aansturen. Bij de nieuwe behandeling bedacht door vaatchirurg Hans Coveliers  wordt er gebruik gemaakt van een operatierobot die nauwkeuriger werkt en de kleine zijtakjes van de zenuw kan doorknippen waardoor niet de gehele zenuw hoeft worden doorgeknipt. Bij de traditionele operatietechniek krijgt 85 procent van de patiënten last van de vervelende bijwerking van overmatig zweten op andere plekken op het lichaam. Slechts 7 procent heeft hier last van bij de nieuwe methode van Coveliers.
Lees meer

Leave a Reply