eHealth Nieuwsupdate Week 50

By 9 december 2015 februari 10th, 2018 eHealth, Weekoverzicht

Week 50: jongeren onder de 18 mogen geen e-sigaret meer kopen, tandbederf kan worden aangepakt zonder boren & ‘medicijnfabriekjes’ uit planten

Nieuwsupdate week 50

Veel televisiekijken kan effect hebben op geheugen
Mensen die meer dan drie uur per dag televisie kijken en daarbij weinig bewegen, hebben de kans dingen slechter te onthouden. Daarnaast kunnen zij minder goed plannen dan mensen die minder televisie kijken.
Mensen die zeiden meer dan drie uur per dag televisie te kijken en daarbij minder dan 2,5 uur per week te sporten, hadden duidelijk meer last van problemen met hun geheugen dan mensen die minder tv keken of bewogen.
De onderzoekers sluiten niet uit dat er een mogelijkheid is dat mensen die veel televisie kijken en minder bewegen, sowieso al anders reageren op lastige taken.
Lees meer

Jongeren onder de 18 jaar mogen geen e-sigaret meer kopen

Jongeren onder de 18 jaar mogen geen e-sigaret meer kopen
Jongeren onder de 18 jaar mogen de e-sigaret straks niet meer kopen. Daarnaast mag er geen reclame meer voor worden gemaakt en komt er een bijsluiter bij het apparaatje.
De aanleiding voor de inperking is de schadelijkheid van de e-sigaret. In deze sigaretten zit geen tabak maar vaak wel vloeibare nicotine, die als damp wordt geïnhaleerd. Uit onderzoek is gebleken dat er schadelijke stoffen vrijkomen door de verbrandingsprocessen.
Lees meer

VGZ en Maastricht UMC slaan handen ineen voor goedkoper medicijn
Zorgverzekeraar UMC gaat samen met het Maastricht Universitair Medisch Centrum experimenteren met een gezamenlijke inkoop van medicijnen tegen de longziekten astma en copd.
Door te snoeien in het aanbod willen VGZ en de artsen in Maastricht de zorg verbeteren. Daarnaast moet het een besparing van 100 miljoen euro opleveren. Het is voor het eerst in Nederland dat medicijnen op deze manier worden geselecteerd en ingekocht door een verzekeraar. De kosten van de medicijnen die op deze manier worden ingekocht, gaan niet af van het eigen risico van verzekerden. Dat kan veel patiënten honderden euro’s per jaar schelen.
Lees meer

Tandbederf kan worden aangepakt zonder te boren
Gaatjes in tanden kunnen worden aangepakt zonder dat een tandarts een boor ter hand hoeft te nemen. Australische tandartsen stellen na onderzoek dat vullingen lang niet altijd nodig zijn. De methode die de Australische tandartsen bedachten, bestaat onder meer uit het beter leren poetsen, het vermijden van dranken met toegevoegde suikers en het aanbrengen van een hoge concentratie fluoride op plekken waar holtes dreigen te ontstaan. De methode is getest bij een aantal tandartsen in Australië, wat leidde tot een reductie van dertig tot vijftig procent van het aantal vullingen.
Lees meer

Dunne naald verbetert robotgestuurde hersenchirurgie

Dunne naald verbetert robot gestuurde hersenchirurgie
Een onderzoeker van het Universitair Medisch Centrum Groningen krijgt een subsidie van € 713.000 om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van flexibele naalden voor robot gestuurde hersenchirurgie. Met de gegeven subsidie wordt er een dunne naald ontwikkeld die van sensoren is voorzien. Dit maakt het mogelijk om een minimaal-invasieve neurochirurgische ingreep, zoals bijvoorbeeld een hersentumorbiopsie, nauwkeuriger uit te voeren.
Tijdens de ingreep wordt de exacte locatie van de naald weergegeven met behulp van echoscopie. In tegenstelling tot de huidige naalden is de dunne naald flexibel waardoor het beter door weefsel manoeuvreert en gevoelig weefsel van vermijden.
Lees meer

Nieuwe therapie bestrijdt hersentumoren twee keer zo effectief
Een nieuwe therapie zou een van de meest agressieve hersentumoren twee keer zo effectief bestrijden. De nieuwe therapie is ontwikkeld door onderzoekers van het Centre for Medical Radiation Physics van de Australische University of Wollongo. Uit proeven blijkt dat de therapie vergeleken met therapie met uitsluitend radiotherapie meer dan het dubbele aantal tumorcellen in hooggradige  gliomentumoren doodt. Hooggradige gliomen zijn tumoren met kenmerken van kwaadaardigheid of ongeremde groei.
Lees meer

Belgische onderzoekers maken ‘medicijnfabriekjes’ uit planten
Belgische wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld om het productieproces van biotechmedicijnen goedkoper en sneller te laten verlopen door gebruik te maken van gewassen. De wetenschappers van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben een techniek ontwikkeld om therapeutische eiwitten te produceren in plantenzaden. Volgens de onderzoekers hebben therapeutische eiwitten een belangrijke rol bij de productie van antilichamen, die infectieziektes als griep of ebola moeten bestrijden. De wetenschappers zeggen verder dat de eiwitten de laatste tien jaar meer worden gebruikt voor het behandelen van kanker, autoimmuunziektes en infectieziektes.
Lees meer

Leave a Reply