eHealth Nieuwsupdate Week 49

By 2 december 2015 februari 10th, 2018 eHealth, Weekoverzicht

Week 49: Nieuwe ontwikkeling Philips, Oerbacterie voorspelt overgewicht en Virtueel thuis.

Nieuwsupdate week 49

Kwaliteit moet leidend zijn
In Eindhoven krijgt het Catharina Ziekenhuis meer geld van zorgverzekeraar CZ wanneer op de afdeling cardiologie de kwaliteit van de zorg verbeterd wordt.  Nooit eerder heeft een zorgverzekeraar zo’n overeenkomst gesloten met een ziekenhuis. Beide partijen geven aan dat op deze manier de kwaliteit omhoog gaat, want ‘’kwaliteit moet leidend zijn’’. 
Er komt geld bij als de afdeling presteert en als het minder goed gaat dan moet het ziekenhuis geld terug betalen. Tijdens de beoordeling wordt er onder andere gekeken naar wondinfectie, kwaliteit van leven en sterfte. Het ziekenhuis en CZ hebben samen een methode ontwikkeld die meet of de kwaliteit van de zorg is verbeterd, gelijk is gebleven of is verslechterd. De beloning die wordt uitgekeerd zal worden gebruik om innovaties te financieren.
Lees meer

 Persoonlijke zorg diabetespatiënten type 2 blijkt effectiever bij vrouwen

Persoonlijke zorg diabetespatiënten type 2 blijkt effectiever  bij vrouwen.
Mannen en vrouwen gaan anders om met hun persoonlijke zorg, voor vrouwen blijkt het dan ook meer effect te hebben. Deense wetenschappers stellen dit vast na onderzoek onder bijna duizend diabetes type 2 patiënten. Deze patiënten werden zes jaar lang gevolgd. Uit het onderzoek bleek dat vrouwelijke patiënten met persoonlijke zorg dertig procent minder kans hebben op overlijden en 24 procent minder kans op overlijden als gevolg van diabetes. Bij mannen is geen beduidend verschil gemeten. Dit kan volgens hoofdonderzoeker Marlene Krag er aan liggen dat vrouwen hun ziekte sneller accepteren en dit makkelijker integreren in hun dagelijks leven en voor mannen zou dit een ‘uitdaging’ kunnen zijn.
Lees meer

Progesteron voorkomt nieuwe miskraam niet
Het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron is belangrijk bij de innesteling van een embryo. Er werd daarom gedacht dat als het hormoon progesteron extra werd toegediend dit zou kunnen helpen bij vrouwen die om onverklaarbare redenen al meerdere miskramen hebben gehad. Echter heeft het toedienen van dit hormoon bij vrouwen die vaker een miskraam hebben gehad de zwangerschapsuitkomst niet verbeterd.
Voor dit onderzoek zijn 1.568 vrouwen die zeker drie zonder verklaarbare reden een miskraam kregen onderzocht. De helft van de vrouwen kreeg een placebo en de andere helft het hormoon progesteron. Het aantal levendgeborenen in beide groepen verschilden niet van elkaar. Het hormoon heeft overigens geen nare bijwerkingen voor de vrouw.
Lees meer

Detecteren epilepsieaanvallen moet beter door algoritme
Onderzoeker Judith van Andel van Universiteit Utrecht wil aan de hand van hartslagpatronen een detectiealgoritme ontwikkelen die verschillen in typen van epilepsieaanvallen constateert. De zorg voor epilepsiepatiënten zal hierdoor verbeteren. Judith heeft op basis van hartslagpatronen verschillen in de nachtelijke epilepsieaanvallen aangetoond. Hiervoor gebruikte zij een nieuw sensorsysteem met onder andere een optische hartslagsensor en een hersenfilmpje om data bij patiënten met epilepsie te meten.
Uit het onderzoek bleek dat bij aanvallen die direct aandacht nodig hebben, een hogere hartslag langer hoog blijft. Dit gegeven moet resulteren in een betere ontwikkeling van een beter functionerend detectiealgoritme wat zorgt dat mantelzorgers niet onnodig worden opgeroepen. Huidige detectiesystemen wekken mantelzorgers ook voor geringere aanvallen waarbij de patiënt geen directe zorg of hulp nodig heeft.
Lees meer

Oerbacterie voorspelt mogelijk overgewicht

Oerbacterie voorspelt mogelijk overgewicht
Een hele kleine oerbacterie in de darmen kan waarschijnlijk voorspellen of een kind te dik wordt. Uit een onderzoek van het ziekenhuis Maastricht UMC blijkt dat kinderen die veel van deze oerbacterie hebben meer kans hebben op overgewicht dan kinderen die de bacterie niet of nauwelijks hebben. Het gaat hier om de oerbacterie Methanobrevibacter smithii. Het blijkt dat deze oerbacterie bij vier op de vijf mensen in de darmen voorkomt. De bacterie helpt daar waarschijnlijk bij het verteren van voedingsvezels.
De onderzoekers keken naar de ontlasting van ongeveer vijfhonderd kinderen van zes tot tien jaar oud. Bij 80 procent werd de bacterie in meer of mindere mate gevonden, bij de overige 20 procent niet. Onderzoeker Ilja Arts zegt hierover ,,Hoe groter de aantallen van deze bacterie in de darm, des te groter de kans op overgewicht. Een kans die tot drie keer zo groot kan zijn”.
Lees meer

Philips ontwikkelt nieuwe software betere behandeling leverkanker
Er is nieuwe Philips-software ontwikkeld die leverkanker beter behandelbaar maakt. De nieuwe software gebruikt big data voor het opsporen en behandelen van ziektes.  De eerste toepassing is inzetbaar bij het behandelen van leverkanker. Met de intelliSpace portal 8.0 software brengt Philips radiologen in staat om zeer gedetailleerde 3D-beelden van de lever te bekijken. Hierdoor is een analyse op celniveau mogelijk. Aan de hand van deze software kunnen radiologen daaropvolgend relevante informatie verkrijgen over de effecten van de behandeling tegen de ziekte.
Lees meer

Met speciale bril virtueel thuis op kinderafdeling MMC

Met speciale bril virtueel thuis op kinderafdeling MMC
Het Maxima Medisch Centrum heeft een wereldprimeur dankzij arts-onderzoeker Stefan van Rooijen. Door de introductie van een nieuwe speciale bril wanen patiëntjes zich even thuis in plaats van op de kinderafdeling. Door middel van een live verbinding en de speciale bril kunnen ze 180 graden thuis rondkijken en praten met hun familie en vrienden. Door deze nieuwe technologie wordt een ziekenhuis opname voor kinderen een stuk aangenamer wat bijdraagt aan hun herstel.
Het concept, genaamd VisitU, is half november gelanceerd op de kinderafdeling van MMC Veldhoven. Bij aantoonbaar succes zal het ook op andere afdelingen in het ziekenhuis worden geïntroduceerd.
Lees meer

Leave a Reply