eHealth Nieuwsupdate Week 48

By 25 november 2015 februari 10th, 2018 eHealth, Weekoverzicht

Week 48: Het NVWA waarschuwt, muziek tijdens een operatie & ontwenningsmiddel draagt bij aan genezing HIV

Nieuwsupdate week 48

Genetische test voorkomt sterfgevallen tijdens chemotherapie
Ernstige bijwerkingen bij een patiënt kunnen voorkomen worden door middel van een genetische test. Deze genetische test kan voorspellen of een chemotherapie uit de groep van fluoropyrimidines veilig is voor een patiënt.
Vooral bij borstkanker, dikke darm kanker, maagkanker en hoofd-halskanker worden fluoropyrimidines gebruikt om kanker te bestrijden. Wereldwijd krijgen per jaar 100.000 kankerpatiënten dit middel toegediend waarvan vijf procent een toxische reactie krijgt. Deze reactie kan zo heftig zijn dat dit bij één op de tien patiënten lijdt tot de dood.
Uit onderzoek blijkt dat een toxische reactie optreedt bij mensen die een bepaald defect enzym hebben waardoor zij het medicijn niet goed kunnen afbreken. Patiënten die een vergrote kans hebben op een toxische reactie kunnen een alternatieve behandeling krijgen.
Lees meerMedicijninname beter bijhouden doormiddel van een pilverpakking met sensor

Medicijninname beter bijhouden door middel van een pil verpakking met sensor
NPX semiconductors heeft een platform ontwikkeld dat medijninname bij patiënten kan monitoren. De NHS315x is een platform die medicijninname bijhoudt door een sensor die op plastic verpakkingen of pil flesjes het exacte tijdstip van medicijninname bijhoudt. Op een smartphone die de gebruiker aansluit op de verpakking kan de informatie worden opgeslagen.
Patiënten kunnen hun informatie vervolgens delen met hun behandeld arts of zorgmedewerkers. Volgens NXP moet het platform ondersteuning bieden bij regelmatige inname van diverse medicijnen. Het platform moet door middel van de ‘slimme’ verpakking bijvoorbeeld ook ouderen eraan kunnen herinneren om hun medicijnen tijdig in te nemen.
Lees meer

Voor het eerst kweken wetenschappers stembanden
Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd om voor het eerst stembanden te laten groeien in hun laboratorium. De stembanden zijn opgewekt met behulp van cellen van menselijke donoren. Nadat de stembanden waren volgroeid konden ze ook echt daadwerkelijk vibreren en geluid produceren.
Tijdens het experiment gebruikten de wetenschappers bindweefselcellen en epitheelcellen die het buitenste weefsel van een orgaan bedekken. Deze cellen zijn geplaatst in 3D-structuren die de vorm hadden van het slijmvlies rond de stembanden. Na twee weken waren er 170 stembanden gegroeid die zijn getest op strottenhoofden van overleden honden. Met behulp van een kunstmatige luchtpijp werd er lucht doorheen geblazen, hierdoor begonnen de stembanden te trillen en ontstonden er piepende klanken.
De wetenschappers hopen dat gekweekte organen uit laboratoria in de toekomst kunnen worden gebruikt om met mensen, die geen stem meer hebben door beschadiging aan de stembanden, te kunnen helpen met een stemband transplantatie.
Lees meer

De gevolgen van een hartinfarct en beroerte ernstiger voor een jonge vrouw
Uit onderzoek van het Leids Universitait Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat op de lange termijn een jonge vrouw die een hartinfarct of beroerte overleeft een verhoogde kans heeft op ziekte en overlijden. Het onderzoeksteam vergeleek bijna vierhonderd vrouwen van gemiddeld 41 jaar met een groep van bijna achthonderd vrouwen van gemiddeld 48 jaar die een hartinfarct of beroerte overleefden. Al deze vrouwen werden zo’n twintig jaar gevolgd.
Onderzoeker dr. Bob Siegerink: “Opvallend is dat nieuwe hartinfarcten vooral voorkwamen bij de vrouwen met een eerder hartinfarct, en nieuwe beroertes dan bij vrouwen met een eerdere beroerte. Deze studie wijst er op dat hartinfarcten en beroertes op een andere manier ontstaan, in ieder geval bij jonge vrouwen.”
Lees meer

Muziek zorgt voor minder pijn en spanning tijdens operatie

Muziek zorgt voor minder pijn en spanning tijdens operatie
Uit onderzoek van de universiteit van Zürich blijkt dat patiënten die voor, tijdens en na een operatie naar muziek geluisterd hebben minder last hebben van pijn en spanningen. De hartslag en bloeddruk van patiënten is lager als zij naar hun favoriete muziek geluisterd hebben dan patiënten die die gewoon naar muziek hebben geluisterd.  De onderzoekers concluderen wel dat de resultaten beter zijn als de patiënten hun eigen afspeellijst mogen kiezen.  Onderzoekers hoopte ook conclusies te trekken over de impact van architectuur, inrichting en kunst op de uitkomst van operaties, maar daarin slaagden zij nog niet.
Lees meer

Eenzaamheid geeft een verhoogde kans op infecties
Mensen die eenzaam zijn hebben waarschijnlijk een verhoogde kans op infecties. De witte bloedcellen die tegen eenzaamheid moeten vechten veranderen en hierdoor is er een verhoogde kans op ziektes die het immuunsysteem aantasten.
Deze studie werd uitgevoerd door verschillende Amerikaanse universiteiten en het team onderzocht 141 volwassenen. Hiervan waren 36 aangemerkt als chronisch eenzaam en onderzoekers ontdekten dat bij deze proefpersonen het patroon van de gen-expressie in de witte bloedcellen afwijkt. Deze patiënten beschermen zich wel tegen potentiële bacteriële infecties maar te weinig tegen virale infecties.
Lees meerHet NVWA waarschuwt voor voedingssupplementen

Het NVWA waarschuwt voor voedingssupplementen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de voedingssupplementen Noxpump, Blackbombs en Lipo-bolic. In deze voedingssupplementen zitten teveel dopingstoffen dit heeft een oppeppende werking die vergelijkbaar zijn met amfetamine. Volgens het NVWA staan deze hoge doseringen niet vermeld op de verpakkingen. Consumenten die de producten in huis hebben krijgen het advies deze niet meer in te nemen.
Deze middelen worden vooral gebruikt door bodybuilders en andere fanatieke sporters in sportscholen. Deze voedingssupplementen kunnen bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hartkloppingen, erectieproblemen of hart- en leverschade veroorzaken. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot paranoïde of zelfmoord, aldus de NVWA. De producten mogen niet meer worden verkocht en bedrijven moeten het melden als zij een of meer van deze middelen in hun assortiment hebben.
Lees meer

Alcohol ontwenningsmiddel draagt bij aan genezing van hiv-virus
Het geneesmiddel dat gebruikt wordt tegen een alcoholverslaving blijkt nu ook een bijdrage te kunnen leveren aan de genezing van het hiv-virus. Australische onderzoekers van de University of Melbourne hebben het alcohol-ontwenningsmiddel disulfiram gedurende drie dagen getest op 30 patiënten. Het alcohol- ontwenningsmiddel wakkert de inactieve vorm van het hiv-virus aan. Een combinatie van het middel dat het virus verwijdert en het ontwenningsmiddel disulfiram maakt genezing van hiv mogelijk. Verder blijkt uit onderzoek dat de inname van disulfiram bij hiv-patiënten geen schadelijke effecten met zich meebrengt, tenzij de patiënt alcohol inneemt.
Lees meer

Leave a Reply