eHealth Nieuwsupdate Week 47

By 19 november 2015 februari 10th, 2018 eHealth, Weekoverzicht

Week 47: Google doneert 46 miljoen, de genezing van diabetes type 1 & een nieuw voedingsconcept

Nieuwsupdate week 47

Test voorspelt veiligheid chemotherapie bij patiënten
Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis hebben een test ontwikkeld waarmee kan worden voorspeld hoe een patiënt zal reageren op chemotherapie. Bijna één op de twintig kankerpatiënten krijgt last van ernstige bijwerkingen na behandeling. Bij 10 procent van de mensen die zo’n  reactie krijgen is dit zelfs dodelijk. Het gaat om een bepaalde soort therapie, genaamd fluoropyrimidines. Jaarlijks worden er wereldwijd 100.000 patiënten behandeld met deze middelen. Mensen die het medicijn niet goed kunnen afbreken krijgen dit soort ernstige reacties, hebben onderzoekers van het ziekenhuis ontdekt. In de meeste gevallen wordt het medicijn gewoon afgebroken. Bij sommige mist echter het enzym dat voor de afbraak zorgt. Veel ziekenhuizen zijn al overtuigd van de testmethode.
Lees meer

Genezing diabetes type 1 komt dichterbij

Genezing diabetes type 1 komt dichterbij
Zaterdag is het Wereld Diabetes Dag. De vooraanstaande Nederlandse onderzoeker Eelco de Koning ziet genezing voor het aangeboren diabetes type 1 dichterbij komen. Prof. Dr. De Koning doet fundamenteel onderzoek naar nieuwe methodes om diabetes type 1 te genezen. Diabetes type 1 is een aandoening die vaak op jonge leeftijd ontstaat. Bij type 1 maakt het lichaam geen insuline, dat de glucosewaarden in het bloed op peil houdt. Voor genezing moet het lichaam weer insulineproducerende cellen krijgen. In stamcelonderzoek ziet De Koning de meeste toekomst. “Een groot voordeel van stamcellen is dat de cellen nog niet volgroeid zijn. Dat maakt ze geschikter om er grote hoeveelheden van te maken buiten het lichaam. Vorig jaar is in de VS al de eerste patiënt behandeld met stamcellen.”
Lees meer

Google doneert 46 miljoen aan onderzoek naar hartziekten
Google doneert 46,6 miljoen euro aan onderzoek naar hartziekten. Het geld wordt over een periode van vijf jaar gegeven aan één team onderzoekers. Het bijzondere is dat Google het geld aan één team uitgeeft in plaats van het te verdelen over verschillende onderzoeksteams, zoals gebruikelijk is bij doneren.
Lees meer

Minder heroperaties door invoering jodiumzaadje bij borstkanker
Het jodiumzaadje heeft de behandeling voor vrouwen met borstkanker enorm verbeterd. Het aantal heroperaties en borstverwijderingen is sinds de komst van deze opsporingstechniek enorm gedaald. Het jodiumzaadje is een klein radioactief zaadje van 5 millimeter dat voor een borstoperatie in de tumor wordt geplaatst om deze later makkelijk op te sporen. Tijdens de operatie kan de chirurg met een speciaal apparaat snel de plek van de afwijking aanwijzen, waardoor preciezer kan worden geopereerd.
Lees meerNieuw voedingsconcept voorkomt ondervoeding bij ouderen

Nieuw voedingsconcept voorkomt ondervoeding bij ouderen
Samen met voedingsmiddelenbedrijven, ICT-ondernemingen, zorgverleners en apothekers werkt Wageningen UR aan een innovatief voedingsconcept om ondervoeding bij ouderen tegen te gaan. Met het voedingsconcept combineert Wageningen UR zorg en levering van voeding samen met medische producten en adviezen die het consortium vervolgens als totaalpakket levert aan de thuiswonende ouderen. In de eerste fase van het zorgproject brengt Wageningen UR de behoeften van de thuiswonende ouderen in kaart. Hieruit moeten inzichten voortkomen die in het tweede en derde jaar worden vertaald naar potentiële zorgconcepten. Het publiek-private samenwerkingsproject heeft een tijdsduur van drie jaar en wordt gecoördineerd door Food & Biobased Research van Wageningen UR. Het Ministerie van Economische Zaken ondersteunt dit project financieel.
Lees meer

Diagnostische camera draagt bij aan efficiëntere zorg
Een schriftelijk verslag van een interview door de psychiater laat belangrijke informatie achterwege. Een nieuwe camera legt ook non-verbaal contact vast. De camera bestaat uit twee lenzen waarmee het apparaat zowel de patiënt als de psychiater filmt. De informatie vergemakkelijkt het vaststellen van een diagnose en het bepalen van vervolgbehandelingen. Extra gesprekken met een professional voor een zogeheten second opinion zijn door de camera vaak overbodig. Ook het overdragen van taken aan assistenten is door de beelden in het dossier ook gemakkelijker. Daarnaast leren assistenten sneller wanneer ze beschikking hebben over de beelden van de camera.
Lees meer

Verzekeraar en ziekenhuis vinden elkaar moeilijk op prijs

Verzekeraar en ziekenhuis vinden elkaar moeilijk op prijs
Zorgverzekeraars en ziekenhuizen komen dit jaar moeilijk tot zaken. Naar verwachting zullen ook volgend jaar de prijsafspraken langzaam tot stand komen. Dat constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de marktscan ‘Medisch-specialistische zorg 2015.’ Volgens de NZa komen de prijsafspraken over behandeltrajecten, ofwel e diagnose-behandelcombinaties dit jaar langzamer tot stand dan voorheen. Als reden noemt de NZa opmerkelijk genoeg de verkorting van de maximale doorlooptijd. Sinds 1 januari 2015 is deze bekort van maximaal 365 dagen naar maximaal 120 dagen. Hierdoor verandert het zorgpakket, aldus de NZa, en daarmee ook het tarief.
Lees meer

Meer medische professionals nodig in managementfuncties
Om de zorg in de toekomst hoogwaardig, toegankelijk en betaalbaar te houden moeten medisch professionals meer managementfuncties binnen de zorg gaan bekleden. Medisch professionals moeten meer verbinder worden tussen patiënt en steeds complexere zorgomgeving. Om zorg in de toekomst kwalitatief hoogwaardig, toegankelijk en doelmatig te houden is er behoefte aan leiderschap, zodat het managementdomein en het medisch domein met elkaar worden verbonden, aldus Hilders in haar oratie, waarmee zij op vrijdag 20 november 2015 de bijzondere leerstoel Medisch Leiderschap en Management aanvaardt aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Lees meer

Leave a Reply