eHealth Nieuwsupdate Week 46

By 13 november 2015 eHealth, Weekoverzicht

Week 46: Bekendmaking Ziekenhuis Top 100, het beste Zorgidee & opnieuw een nieuwe techniek met de 3D-printer

Nieuwsupdate week 46

Kennemer Gasthuis in Haarlem is het beste ziekenhuis van Nederland!
Het Kennemer Gasthuis in Haarlem is door het AD verkozen tot het beste ziekenhuis van Nederland. Het Ziekenhuis staat op de eerste plek van de AD Ziekenhuis Top 100, omdat er veel is geïnvesteerd in kwaliteit en veiligheid. De afgelopen jaren werden er verbeteringen doorgevoerd in onder meer de medicatieveiligheid, de samenwerking met huisartsen en het onderlinge overleg. Het ziekenhuis behaalde ook goede resultaten bij oncologische operaties en cardiologische ingrepen. De volledige Ziekenhuis Top 100 wordt morgen bekend gemaakt.
Lees meer

Kennemer Gasthuis in Haarlem is het beste ziekenhuis in Nederland

Beste Zorgidee is polsbandje voor dementen
Het zogeheten ‘thuiskomertje’ is woensdag verkozen tot het Beste Zorgidee van 2015. Het gaat om een polsbandje dat een bekend muziekje afspeelt wanneer dementiepatiënten hun eigen voordeur naderen. De Vakprijs ging naar een speciale zorg-app. Met de applicatie ‘Whatsupp’ kan een hulp in de huishouding of een familielid een mogelijk probleem snel doorgeven aan de wijkverpleegkundige.
Lees meer

Buikvet ongezonder dan overgewicht
Mensen waarbij het vet vooral op de buik zit lijken een hoger risico te hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen met overgewicht of obesitas. Mensen met een appelfiguur, waarbij het vet zich op de buik concentreert, hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten dan degenen met een peervorm waarbij het vet zich op de heupen of lager bevindt. Er wordt vaak gekeken naar de BMI. Uit het uitgevoerde onderzoek blijkt echter dat BMI niet alles zegt; de vetverdeling is misschien wel belangrijker dan het getal op de weegschaal.
Lees meer

Nieuwe techniek om diepte brandwond in te schatten blijkt effectief
De laser-doppler-imaging-techniek die gebruikt wordt bij het diagnosticeren van brandwonden blijkft tot een betere behandeling te leiden. Brandwondenzorg is relatief duur omdat patiënten soms meerdere operaties moeten ondergaan en voor langere tijd in het ziekenhuis liggen. Laser-doppler-imaging is een techniek waarbij laserlicht wordt gebruikt om de diepte van een brandwond in te schatten. LDI blijkt een belangrijke bijdrage te leveren aan de diagnostiek van brandwonden vertelt Hop, onderzoekster van het VUmc. Door middel van deze techniek kunnen artsen sneller besluiten of een operatie nodig is om een brandwond te behandelen. De verwachting is dat de nieuwe methode tot een betere behandeling van brandwondpatiënten zal leiden.
Lees meer

Buikvet ongezonder dan overgewicht

Mensen die de bus of tram pakken zijn gezonder dan automobilisten
Mensen die met de bus, tram of metro naar het werk gaan zijn gezonder dan mensen die met de auto of op de fiets gaan. Artsen van het Moriguchi Ziekenhuis in Osaka maakten de resultaten van hun onderzoek bekend op het jaarlijkse congres van de Amerikaanse hartstichting. De Japanners vergeleken de gegevens van 5.908 inwoners van Osaka van rond de vijftig jaar oud. Een deel ging met de fiets of te voet naar het werk, het andere deel stapte dagelijks in de auto en de rest koos het openbaar vervoer. Een mogelijke verklaring is dat de openbaar vervoer-groep naar en tussen de haltes liep. Dat is gunstiger voor de gezondheid dan in de auto zitten, en dus mogelijk ook beter dan alleen een stukje fietsen of lopen. Er is echter meer onderzoek nodig om er achter te komen in hoeverre reizen met het openbaar vervoer een direct positief effect heeft op de gezondheid, er kunnen meerdere factoren een rol spelen.
Lees meer

Effectiviteit van zes ziekenhuisbehandelingen onderzocht
Zes wetenschappelijke verenigingen gaan in 2016 van start met een evaluatie van medisch specialistische zorg. Het gaat om een zestal onderzoeken naar de effectiviteit en doelmatigheid van een specifieke medisch-specialistische behandeling. Het doel van de studies is om inzicht te krijgen in de beste behandeling voor de individuele patiënt.
Lees meer

3D-printer dicht open rug bij ongeboren kind
Nederlandse wetenschappers hebben een 3D-printtechniek ontwikkeld waarmee ze open ruggetjes al in de baarmoeder kunnen behandelen. Dit moet zenuwschade bij de baby voorkomen. De techniek is ontwikkeld door wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit. De techniek maakt het mogelijk om met behulp van een 3D-printer de open rug bij een ongeboren foetus af te sluiten met een siliconen kapje.
Lees meer

Leave a Reply