eHealth Nieuwsupdate Week 4

By 27 januari 2016 februari 9th, 2018 eHealth, Weekoverzicht

Week 4: Bio-afbreekbare sensor ontwikkeld, verdoving zonder naalden & toename dikkedarmkanker onder mensen van vijftig

Nieuwsupdate week 4

Bio-afbreekbare sensor ontwikkeld voor verbeteren hersenchirurgie
Amerikaanse wetenschappers van de University of Washington en de University of Illinois at Urbana-Champaign hebben een bio-afbreekbare sensor ontwikkeld. Deze sensor houdt de temperatuur en hersendruk bij tijdens hersenoperaties. Complicaties worden hiermee tijdens en na een hersenoperatie voorkomen. De oplosbare sensor is niet groter dan een rijstkorrel en bestaat uit een copolymeersoort en siliconen. Het draadloze systeem geeft tijdens een hersenoperatie de hersendruk en temperatuur van de patiënt door via een monitor. De sensor blijft na plaatsing nog gedurende drie dagen actief in de hersenen, wat het mogelijk maakt om zelfs na de operatie de toestand te kunnen blijven monitoren. Na de operatie lost de sensor vanzelf in het lichaam op zonder schadelijke deeltjes achter te laten.
Lees meer

Toedienen verdoving in mond zonder naalden
Braziliaanse wetenschappers van de Universidade de São Paulo hebben een nieuwe manier ontwikkeld om zonder naalden mondverdovingsmiddelen toe te dienen. In het onderzoek is er gebruik gemaakt van twee soorten verdovingsmiddelen en een hydrogel, uit polymeer, die er voor zorgt dat de verdovingsmiddelen beter blijven kleven.  Tevens hebben de onderzoekers lontoforese toegepast en kan deze niet-invasieve toedieningsvorm worden toegediend via elektrisch geladen deeltjes. Volgens de wetenschappers moet deze ontwikkeling er ook voor zorgen dat de kosten in de tandzorg verminderen. Ook moet het de kans op infecties en besmetting voorkomen. Deze niet-invasieve toedieningsvorm kan ook een uitweg bieden voor patiënten die angst hebben voor naalden.
Lees meer

Steeds vaker dikkedarmkanker bij mensen onder de vijftig
Volgens een Amerikaans onderzoek dat is uitgevoerd door medici aan de Universiteit van Michigan neemt dikkedarmkanker toe onder mensen van vijftig jaar. Mensen onder de vijftig worden nauwelijks op kanker gescreend. Dit kan zorgen dat kanker pas in een later stadium wordt ontdekt. Uit onderzoek blijkt dat een op de zeven dikkedarmkankerpatiënten onder de vijftig jaar is. Het onderzoek roept dokters op om jongere patiënten die een hoger risico lopen op dikkedarmkanker eerder te screenen. Een gebrek aan lichaamsbeweging, roken en erfelijkheid zijn risicofactoren.
Lees meer

Nanodeeltjes ontwikkeld tegen resistente bacteriën
Amerikaanse onderzoekers van de University of Colorado Boulder hebben een nieuwe methode ontwikkeld die antibioticaresistente bacteriën doelgerichter bestrijdt. Hiermee kunnen ook mogelijke bijwerkingen worden voorkomen bij behandelingen tegen ziektes. De nieuwe methode maakt gebruik van nanodeeltjes die 20.000 keer kleiner  zijn dan een haar en daardoor is het mogelijk om binnen die cellenstructuur een bacterie te bestrijden. Volgens de onderzoekers is deze methode naast het verwijderen van de resistente bacteriën ook geschikt om bijwerkingen van behandelingen van ziektes zoals kanker te voorkomen.
Lees meer

Syrolab biedt diagnostiek snel en goedkoop
De Nederlandse zorg-start-up Syrolab in Kerkrade maakt eerstelijnsdiagnostiek toegankelijk door lage kosten en de uitslag te leveren op dezelfde dag. Patiënten kunnen in de vestiging van Syrolab in Kerkrade bloed komen prikken zonder afspraak en krijg op dezelfde dag nog de resultaten van het onderzoek. Volgens Syrolab wordt bloedprikken voor de patiënt op deze manier een stuk goedkoper. Syrolab stuurt het bloed naar een laboratorium voor referentieonderzoek en daar wordt het bloed vergeleken met bepaalde waarde, waarna de gevonden informatie doorgegeven wordt aan de huisarts. Op basis hiervan schrijft de huisarts een behandeling voor.
Lees meer

Zinloos antibioticagebruik voorkomen door een bloedtest
Amerikaanse wetenschappers van het Duke Medicine universitair medisch centrum in de Amerikaanse stad Durham hebben een bloedtest ontwikkeld. Deze bloedtest maakt onderscheid tussen een infectie door bacteriën of door virussen. Hierdoor kunnen antibioticavoorschriften verbeterd worden en zorgt dat patiënten niet resistent worden voor de geneesmiddelen. Artsen schrijven vaak antibiotica voor bij het behandelen van een luchtweginfectie. De wetenschappers stellen dat deze alleen effectief zijn als de luchtweginfectie is veroorzaakt door een bacterie. De nieuwe bloedtest moet het mogelijk maken om binnen een uur aan te geven of het gaat om een bacterie of een virus die de infectie veroorzaakt.
Lees meer

Leave a Reply