eHealth Nieuwsupdate Week 3

By 20 januari 2016 februari 9th, 2018 eHealth, Weekoverzicht
Philips ontwikkelde app voor diabetes type 1 patiënt - Lees het in de Ehealth nieuwsupdate

Week 3: Fusie- biopsie voorspelt prostaatkanker patiëntvriendelijk, slim wondverband, weefselschade herstelt door eiwitgel & smartphone- app voorspelt vroegtijdige geboortes.

Nieuwsupdate week 3

Prostaatkanker patiëntvriendelijk voorspellen door fusie biopsie
Het Andros Centrum voor prostaatkankerdiagnostiek in Amsterdam maakt gebruik van een nieuwe technologie die prostaatkanker beter diagnosticeert. Hierdoor kunnen patiënten een beter behandelplan krijgen. Volgens het Andros Centrum voorkomt de nieuwe patiëntvriendelijke techniek dat patiënten worden overbehandeld en houdt onnodige kosten en complicaties tegen. De nieuwe procedure is minder pijnlijk voor patiënten en is de kans op een infectie kleiner in tegenstelling dan bij de huidige prostaatkankerbiopsie.
Lees meer

Verbetering diagnose borstkanker en spierziekten door biopsierobot
Onderzoekers van Universiteit Twente (UT) hebben een biopsierobot ontwikkeld om de diagnose van borstkanker en spierziekten te verbeteren. De biopsierobot maakt gebruik van MRI en ultrageluid om beter te kunnen diagnosticeren. Het project MRI and Ultrasound Robotic Assisted Biopsy (Murab) werkt samen met de universiteiten van Wenen en Verona. Volgens de onderzoekers wordt 10 tot 20 procent van de borstkankerpatiënten ten onrechte met goed nieuws naar huis gestuurd. Deze techniek moet er dan ook voor zorgen dat het aantal patiënten terug dringt, waarvan deze aandoeningen nog niet herkend zijn.
Lees meer

Bij infectie veranderd kleur van slim wondverband
De onderzoekers van de University of Bath hebben in samenwerking met klinische onderzoekers van pediatrische brandwondencentrum van de University of Bristol slim wondverband ontwikkeld. Het wondverband waarschuwt artsen wanneer patiënten een risico lopen op een brandwondenfictie. Dit geeft artsen de mogelijkheid om tijdig te behandelen tegen mogelijke verspreiding van schadelijke bacteriën. Daarnaast  maakt het wondverband het voor medici ook mogelijk exact vast te stellen wanneer de patiënt behoefte heeft aan antibiotica.
Lees meer

Weefselschade herstelt door zelfgemaakt eiwitgel
De promovendus Gosia Wlodarczyk-Biegun van de Universiteit Wageningen heeft onderzoek gedaan naar eiwitpolymeren. Deze eiwitten beschikken over stuurbare eigenschappen die kunnen reageren op hun omgeving en biedt een basis voor de ontwikkeling van nieuwe biomaterialen.  De onderzoeker heeft een eiwitgel ontwikkeld die weefsel stimuleren met levende cellen. Met behulp van een gistcel heeft de promovendus het eiwitmateriaal ontwikkeld, waardoor het eiwitpolymeer reageert met contact op het lichaam. Volgens de wetenschapper is het eiwitmateriaal met gelvormende eigenschap geschikt voor biomedische toepassingen, zoals weefsel vervangen bij wonden en operaties.
Lees meer

Ziekenhuis St. Jansdal primeur met duurzaam ventilatiesysteem
In het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk krijgen twee afdelingen het duurzame ventilatiesysteem Opragon die tijdens operaties schone lucht levert. Het Zweedse bedrijf Avidicare heeft het Opdragon- luchtblaassysteem ontwikkeld en maakt het mogelijk om een operatiecomplex volledig te voorzien van gefilterde lucht die zorgt voor optimale hygiëne en infectiepreventie. Het St. Jansdal ziekenhuis heeft als eerst in Nederland het ventilatiesysteem geïnstalleerd.
Lees meer

Voorspellen vroegtijdige geboortes door smartphone-app
Britse wetenschappers van het King’s College in London hebben een nieuwe smartphone-app ontwikkelt die artsen kan helpen door het voorspellen van vroegtijdige geboortes. De smartphone-app Quipp maakt gebruik van algoritme op basis van gegevens van eerdere zwangerschappen, de lengte van de baarmoederhals en een biomarker die zich vaginaal bevindt. Volgens de wetenschappers voorspelt de app nauwkeurig bij vrouwen die symptomen hebben van vroegtijdige geboorte of al eerder zwanger zijn geweest. De huidige methode om vroegtijdige geboortes te voorstellen kan pas na 23 weken zwangerschap worden ingezet met deze Quipp app moet dit al in de eerste helft van de zwangerschap mogelijk zijn. Door verbetering van voorspellingen van vroegtijdige geboortes zijn artsen er vroegtijdig bij en kunnen mogelijke complicatie bij klinische behandelingen worden voorkomen.
Lees meer

Philips ontwikkelde app voor diabetes type 1 patiënt - Lees het in de Ehealth nieuwsupdate

Leave a Reply