eHealth Nieuwsupdate Week 2

By 13 januari 2016 februari 9th, 2018 eHealth, Weekoverzicht
Hartpatienten LUMC meten thuis

Week 2: Computerprogramma herkent Alzheimer, Philips ontwikkeld draagbare bloedtest & AED’s zijn onbetrouwbaar.

Nieuwsupdate week 2

Ziekte van Alzheimer wordt herkent door computerprogramma
Een computerprogramma dat ontwikkeld is door Nederlandse wetenschappers werkt effectief bij het herkennen van de ziekte van Alzheimer. De wetenschappers van het Vrije Universiteit medisch centrum (VUmc) hebben een computerprogramma ontwikkeld dat effectief werkt bij het herkennen van de ziekte van Alzheimer. De onderzoekers hebben een computerprogramma ontwikkeld dat kan voorspellen of mensen met milde klachten (MCI), zoals geheugenverlies, te maken hebben met de ziekte van Alzheimer. Klinisch geriater Hanneke Rhodius-Meester van het VUmc zegt, “Door de gegevens van de patiënten met de PredictAD-tool in samenhang te bekijken, konden we een voorspelling maken of de patiënt dementie zou ontwikkelen of niet”. De tool kan met aanvullend gebruik voorspellingen maken of Alzheimerhersenschade ten grondslag ligt aan de verschijnselen van MCI.
Lees meer

Draagbare bloedtest voor hersenschudding
Philips komt met een draagbare bloedtest voor het testen op de aanwezigheid van een hersenschudding. Philips werkt samen met een spin-off bedrijf van University of Florida aan een draagbare bloedtest voor hersenschuddingen wat patiënt resultaten moet verbeteren en er voor kan zorgen dat de zorgkosten verminderen. De ontwikkelaars spreken van een primeur op het gebied van diagnose van de hersenaandoening. De spin-off heeft twee soorten eiwitten ontdekt die zich in het bloed verspreiden na een hersenschudding. Deze eiwitten moeten worden gedetecteerd door de nieuwe bloedtest, hierdoor is een vroegtijdige behandeling tegen letsel mogelijk en is er een grotere kans op genezing. De bloedtest is ontwikkeld op basis van het Minicare I-20-systeem van Philips. De bloedtest beschikt over de biosensortechnologie van Philips, hierdoor zijn binnen enkele minuten de resultaten van de test zichtbaar.
Lees meer

Vergrote kans op zwangerschapsdiabetes door eten van teveel aardappels
Uit een studie in de Verenigde staten, waarbij 15.000 vrouwen 10 jaar gevolgd werden, blijkt dat het teveel eten van aardappels voor de zwangerschap de kans op diabetes vergroot tijdens de zwangerschap. Vrouwen die een portie aardappels per week eten hebben 20 procent meer kans op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Vrouwen die twee tot vier porties aardappelen zouden eten per week hebben  27 procent grotere kans op ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes.  Bij vijf of meer porties per week wordt de kans vergroot met meer dan 50 procent. Volgens Amerikaanse wetenschappers hebben vrouwen 12 procent minder kans op zwangerschapsdiabetes als zij twee porties aardappelen per week zouden verruilen voor andere groeten zoals erwten, bonen of linzen. Dit onderzoek is uitgevoerd met alle aardappelen, behalve zoete aardappelen.
Lees meer

Effectievere behandeling bloedvataandoening in de hersenen
De wetenschappers van de Oxford University en de John Radcliffe Hospital hebben een systeem ontwikkeld dat een bloedvataandoening in de hersenen effectiever moet behandelen. De Engelse wetenschappers hebben naar eigen zeggen een apparaat ontwikkeld dat een aneurysma in de hersenen effectiever behandeld waardoor de kans op genezing wordt vergroot. De zogenoemde Oxford Endoyascular maakt het mogelijk om de hersenaandoening preciezer te behandelen. Chirurgen kunnen het apparaat op de juiste plaats van het aneurysma plaatsen waardoor de behandeling effectiever en veiliger kan worden uitgevoerd. In tegenstelling tot de traditionele methode kan dit apparaat de dieper gelegen bloedvaten wel bereiken. De wetenschappers willen met de 2,7 miljoen investering van Oxford Scienes Innovation PLC een klinisch onderzoek starten om het apparaat wereldwijd toepasbaar te maken.
Lees meer

Waterzuiveringsinstallatie ontwikkeld voor medisch apparatuur
Het Duitse bedrijf Grünbeck heeft een waterzuiveringsinstallatie ontwikkeld die zoutvrij water produceert voor het schoonmaken van medisch apparatuur. Het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht maakt sinds kort gebruik van een energiezuinige waterzuiveringsinstallatie. Grünbeck heeft de zogenoemde Reverse Osmosis- installatie ontwikkeld voor het produceren van gedemineraliseerd water. De installatie beschikt over en filter dat naast opgeloste zouten ook bacteriën, kiemen en opgeloste organische substanties uit het water filtert en verwijderd. Dit zoutvrije water wordt in onder meer in ziekenhuizen gebruikt voor het grondig reinigen van medische instrumenten.
Lees meer

Aed’s onbetrouwbaar door slecht onderhoud
De grootste leveranciers van defibrillators Medisol en Vivon merken op dat veel van hun apparaten slecht worden onderhouden. Veel automatische externe defibrillatoren worden slecht onderhouden door onwetendheid en hoge kosten. Bedrijven hangen het levensreddende schokapparaat wel op in hun pand, maar kijken er daarna vrijwel niet meer naar om. Anne-Marieke Wieman van Medisol zegt, ‘’Men waant zich veilig door de aanwezigheid van zo’n apparaat, terwijl bij een mankement men niet meer geholpen kan worden bij een hartprobleem. Medisol hield 1 jaar geleden een actie onder haar klanten om de aed’s gratis te laten keuren en met zeker de helft van de apparaten bleek iets mis. Voornamelijk werkten de elektroden niet meer (levensduur: 2 jaar) of waren de batterijen leeg (levensduur: 4 jaar).
Lees meer

Hartpatienten LUMC meten thuis

Leave a Reply